Antti Kurvinen

\”Hallituksen omistajaohjauslinjaus on jo syntyessään vanhentunut, koska koronaa ei ole huomioitu\”

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Helsingin Sanomissa 2.4.2020

Keskustan eduskuntaryhmän mielestä hallituksen omistajaohjauslinjaus on jo syntyessään vanhentunut, koska koronaa ei ole huomioitu

Keskustasta sanotaan, että puheenjohtaja Katri Kulmuni halusi esitellä jo sovitun paketin eduskuntaryhmälle ennen kuin se tulee julki.

HALLITUKSEN kauan odotettu periaatepäätös valtion omistajapolitiikan linjauksista lykkääntyi torstaina viime metreillä, kun valtiovarainministeri Katri Kulmuni halusi keskustan eduskuntaryhmän kuulevan sen pääpiirteet vielä ennen hyväksyntää.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoi kokouksen jälkeen ryhmän tukevan esitystä, vaikka se onkin ryhmän mielestä jo syntyessään vanhentunut. Kurvisen mukaan siinä ei ole otettu lainkaan huomioon koronakriisin vaikutuksia.

”Ryhmässä todettiin, että tarvitaan hyvin pian, varmaan lähiviikkoina tai -kuukausina, uusia omistajaohjauslinjauksia. Meidän pitää miettiä, miten me käytämme valtion omaisuutta työkaluna koronan jälkeiseen jälleenrakennukseen”, Kurvinen sanoi STT:lle eduskunnassa.

Hallituksen oli määrä julkistaa linjauksensa torstaina. Uutta päivämäärää valtioneuvoston käsittelylle ei vielä illansuussa ollut tiedossa.

EUROOPPA- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan talouspoliittinen ministerivaliokunta oli jo aiemmin hyväksynyt periaatepäätöksen yksimielisesti.

”Tarjouduin alkuvuodesta vierailemaan hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä keskustelemassa omistajaohjauksen periaatepäätöksen linjauksista ennen kuin asia päätetään valtioneuvoston istunnossa. Keskustan eduskuntaryhmä on kutsunut minut tänään keskustelemaan periaatepäätöksestä ryhmäänsä”, Tuppurainen viestitti STT:lle torstaina päivällä avustajansa välityksellä.

Tuppurainen kävi muissa eduskuntaryhmissä jo aiemmin esittelemässä linjausta, mutta STT:n tietojen mukaan keskusta katsoi tuolloin neuvottelujen olleen sen verran kesken, ettei keskeneräistä asiaa ollut syytä esitellä eduskuntaryhmälle.

Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Katri Kulmunin esikunnasta viestitettiin HS:lle torstaina, ettei eduskuntaryhmän kuulemiseen liittynyt draamaa. Kyse oli vain siitä, että Kulmuni halusi esitellä omistajaohjauspaketin eduskuntaryhmälle ennen sen julkaisemista.

Kurvisen mukaan kysymys oli normaalista informoinnista ja uuden asian avaamisesta eikä mistään ristiriidasta tai väännöstä.

KORONAKRIISI ON vavisuttanut voimakkaasti myös valtion omistusten markkina-arvoa. Vielä joulukuussa pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus oli hakemassa omaisuustuloista rahaa tulevaisuusinvestointeihin, joiksi se katsoo muun muassa investoinnit koulutukseen ja päivähoitoon sekä ilmastonsuojeluun.

Kolmesta miljardista 2,5 miljardia oli määrä kerätä valtion suorista yhtiöomistuksista ja loput 500 miljoonaa muista omaisuuseristä.

Hallituksen tavoitteena on ollut aloittaa hallituskauden aikana myös merkittäviä infrahankkeita, joita pääomitettaisiin siirtämällä valtion osakeomistuksia perustettaviin yhtiöihin tai pääomittamalla hankeyhtiöitä valtion osaomistuksista saatavilla myyntituloilla.

Omistajaohjauksen linjaukset kiinnostavat myös ilmaston huomioimisen ja palkkiolinjausten takia.

Jaa tämä ystävällesi