Antti Kurvinen

Hallituksen epäonnistunut talouspolitiikka ajoi Suomen luottamuslamaan

Jaa tämä ystävällesi

Suomi on sairastanut kroonista kasvuvajetta jo yli viidentoista vuoden ajan. Taustalla on heikko tuottavuuskehitys, investointien vähäisyys sekä kasvava osaajapula. Niin tavallisten ihmisten kuin yrittäjien luottamus tulevaan on alamaissa. Yrityksillä ei ole luottoa kasvuun.

Orpo ja Purra ovat kuukausia seuranneet sivusta Suomen luisumista taantumaan. Hukkaan on heitetty yksi vuosi, kun kasvussa on olleet vain työttömyys ja konkurssit, eivät ihmisten hyvinvointi ja tulevaisuususko. Keväinen lakkokaaos syvensi luottamuslamaa. Toimettomuuden lisäksi hallituksen isoin virhe liittyy talouden kasvun eväiden puuttumiseen.

On suuri pettymys, että kehysriihi oli kasvutoimiltaan tussahdus. Paketti kuihtui jo tiedettyjen toimien kertaamiseen ja tutunkuuloiseen selvittelyyn tai niiden odotteluun. Nyt olisi tarvittu toimia, mutta hallitus päätyi puhumaan kauniita. Itä-Suomi jäi ilman erityistalousaluetta ja ammattidiesel antaa odotuttaa itseään vuoteen 2027. Ruoka-alan innovaatioita hallitus tulee todellisuudessa CAP-säästöillään vain vaikeuttamaan.

Ainoa kokonaan uusi esitys on suurten teollisten yritysten verohyvitys, jolla aivan oikein yritetään saada maahamme lisää vihreän siirtymän investointeja. Kysymys kuuluukin, mihin hallitus unohti kasvupaketistaan tätä maata kannattelevat pk-yritykset?

Nyt näyttää siltä, että pienille- ja keskisuurille yrityksille hallitus tarjoilee lähinnä kotitalousvähennyksen heikennystä. Yhdistettynä historiallisen korkeaan arvonlisäveron nostamiseen hallitus laittaa monen pien- ja yksinyrittäjän palvelualoilla polvilleen. Riski harmaaseen talouteen kasvaa, eikä luottamus omaan tai yrityksen tulevaisuuteen tällä kohene.

Vaikeuksissa olevalle rakennusalalle hallitus ei ole tarjonnut mitään. Nuorten ensiasunnon verovapauden poistaminen aiheutti vain pienen piikin kotien kysynnässä. Samalla Suomi menetti kiinteistöjen ja asuntojen varainsiirtoveron alentamisen myötä 70 miljoonaa euroa.

Vielä syksyllä tämän maan tavallisille ihmisille kerrottiin meillä olevan vara kaikista rikkaimpien verokevennyksiin ja olutveron alentamiseen. Nyt tavalliset suomalaiset tulevat kokemaan veronkotukset kukkarossaan kesken vuoden, kun hallitus joutuu perumaan katteettomia lupauksiaan.

Näyttää siltä, että hallitus on valinnut kokoomuksen ja perussuomalaisten johdolla kärsimysten tien, joka vie Suomen jatkuvien leikkausten ja veronkorotusten polulle.

Keskustalle tämä linja ei maistu. Meidän valintamme on työn ja kasvun tie. Luottamus siihen, että kovaa työtä pelkäämättömät suomalaiset ovat valmiita nostamaan Suomen yhteisvastuuta kantaen ja ahkeruudesta palkinnon saaden. Esteitä kasvun tieltä on raivattava määrätietoisesti. Keskustan tiellä neuvotellaan, eikä lukittauduta poteroihin siilipuolustukseen.

Vaihtoehtona hallituksen kärsimysten politiikalle Keskusta tulee esittämään oman talousvaihtoehdon. Sopeuttamisen rinnalla tarvitsemme investointeja kasvuun kannustamalla, jotta julkinen talous voi tulevaisuudessakin kannatella suomalaista hyvinvointivaltiota ja pitää huolta heikommistaan.

Luottamuksen palauttamisen pitää olla tämän maan tärkein tehtävä.

 

Antti Kurvinen, eduskuntaryhmän puheenjohtaja (kesk.)

Jaa tämä ystävällesi