Antti Kurvinen

Eurooppalainen juhannus

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Komiat-lehdessä 22.6.2016

Keskikesän juhlaan valmistaudutaan Kauhavalla kansainvälisessä tunnelmassa. Power Parkin uudessa ravikeskuksessa järjestetään pohjoismaiset Nordic King-ravit, jonka ympärillä on runsaasti juhannusfestareille sopivaa musiikkia ja menoa.

Iso-Britanniassa juhannus eletään vakavammissa merkeissä. Suurvalta järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestään. Tilanne on täpärä ja ratkaisu voi olla kumpi tahansa. Britannian suhde EU:hun on ollut ristiriitainen aina, mutta se on silti unionin kivijalkoja. EU-erolla olisi arvaamattomat seuraukset.

Maailma on mennyt siihen, että kaukaiset tapahtumat vaikuttavat jokaisen kauhavalaisen arkeen. Monet teollisuutemme toimijat ovat mukana viennissä. Viljelijöiden tilipussiin vaikutti kun venäläiset sotilaat ylittivät Ukrainan rajan.

Suomalaisten ei kannata toivoa Britannian eroa. Keskeisissä unionin peruskysymyksissä kuten suhtautumisessa taloudelliseen yhteisvastuuseen kuulumme samaan \”pohjoiseen leiriin\”. Ilman brittejä olemme entistä ahtaammalla tiettyjen maiden vaatimusten kanssa.

Kauhavalla EU:hun liittymistä vastustettiin. Olemme oppineet elämään sen kanssa ja jopa hyötymään esimerkiksi alue- ja kulttuurikehittämisen hankkeista. Kyösti Virrankoskesta tuli yksi arvostetuimmista suomalaisista europarlamentaarikoista.

Yhteisvaluutta euro on haitannut talouttamme niillä tavoilla, joille naurettiin siihen liityttäessä. Kuitenkin euroero voisi olla uhka velkaantuneille yrityksille ja kotitalouksille.

EU-politiikasta pitäisi olla kiinnostunut samalla tavalla kuin kunnallispolitiikasta. Toivotan lukijoille rentoa kesää!

 

Jaa tämä ystävällesi