Antti Kurvinen

Eteenpäin, Keskusta

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Suomenmaassa 23.2.2018

Keskustalla on edessä työntäyteinen vuosi.

Hallitus- ja eduskuntapolitiikassa päällimmäisenä on tänä keväänä Suomen myönteisen talous- ja työllisyyskehityksen varmistaminen.

Yhä useampi työtön on saanut työpaikan. Myös nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä on aiempaa vähemmän. Pitkäaikaistyöttömyyden nujertamiseen tarvitaan kuitenkin myös kokonaan uusia ratkaisuja.

Toisena isona asiana sote- ja maakuntauudistus viedään maaliin. Puuttuva palanen eli esitys valinnanvapaudesta annetaan eduskunnalle maaliskuussa. Tavoite on, että eduskunta hyväksyy kokonaisuuden toukokuussa.

Keskustalle sote- ja maakuntauudistus on ensisijaisesti tasa-arvouudistus. Lääkäriin pääsy ja muut lähi- ja peruspalvelut eivät saa olla lompakon paksuudesta tai postinumerosta kiinni. Ne on myös tulevaisuudessa turvattava tasa-arvoisesti koko maassa jokaiselle suomalaiselle.

Keskustassa on odotusta, että parannuksia heikompiosaisten tilanteen helpottamiseksi jatketaan.

Aloitteestamme on tällä vaalikaudella useampaan otteeseen korotettu esimerkiksi pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkettä. Perusturvaa on edelleen parannettava, mutta sitä on myös uudistettava.

Yksi ratkaisu on perusturvan ja ansiosidonnaisen turvan välisen kytköksen poistaminen. Se on este perusturvan tuntuvammalle parantamiselle. Yhteiskunnan turvaverkkojen on myös oltava nykyistä yksinkertaisempia.

Valmistautuminen kesäkuun puoluekokoukseen on Keskustalle mahdollisuus perusteelliseen keskusteluun tulevaisuudesta. Maailma muuttuu niin nopeasti, että pelkkä muutoksessa mukanaolo ei riitä. On oltava sen edellä.

Keskustelua tarvitaan niin puolueen politiikasta kuin toiminnasta. On tärkeää, että haemme yhteisen näkemyksen Keskustan linjasta ensi vaalikaudella ja pidemmälläkin aikavälillä. Puoluetyötä on uudistettava.

Gallupeja tulee ja menee. Seuraava todellinen kannatusmittaus Keskustalle ja muille puolueille on lokakuun maakuntavaaleissa. Keskustan vaihtoehto on maakuntien Suomi.

Maakuntien Suomessa elämisen edellytykset turvataan niin kaupungeissa kuin maaseudulla. Se on tasa-arvoisempi, työllistävämpi ja turvallisempi kuin vahvojen Suomi, mitä ”vapaavuoret” ajavat.

Myös vääntö perhevapaauudistuksesta osoitti, että puolueiden välillä on eroja. Kokoomuksen linja olisi tarkoittanut suurimalle osalle perheistä leikkausta toimeentuloon. Keskusta ei tätä hyväksynyt.

Perhevapaauudistuksesta tulee nyt vaali- ja hallituskysymys, mikä on oikein. Keskusta luottaa siihen, että kodeissa tiedetään parhaiten, miten ja kuka lapset eri elämäntilanteissa hoitaa. Kotihoidontuki on tärkeä osa tätä valinnanmahdollisuutta.

Loppuun teen ennustuksen.

Mitä pidemmälle vuosi etenee, sitä ankarammiksi hyökkäykset Keskustaa kohtaan meille tärkeiden asioiden osalta käyvät. Silloin kysytään, onko puolueella paineensietokykyä ja pystymmekö pitämään yhtä. Oletko sinä valmis tähän?

Jaa tämä ystävällesi