Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 15.4.2020
Teksti: Marja Tyynismaa
Keskustan eduskuntaryhmässä ei ole paineita lähteä purkamaan maaliskuun 28. päivä alkanutta Uudenmaan sulkua. Ryhmää johtava kansanedustaja Antti Kurvinen sanoo kuitenkin painokkaasti, ettei tämänkaltainen asia ole poliittinen mielipidekysymys.
– Ryhmä hyväksyy rajoituksen jatkamisen, mikäli näin päätetään. Se vaatii kuitenkin vahvat perustelut, hän korostaa.
Sulun jatkuminen edellyttää terveysperusteita, mikä sekä kansalaisten että kansanedustajien on Kurvisen mielestä hyvä hahmottaa
– Ei tällaista asiaa ratkaista huutoäänestyksellä, hän huomauttaa.
Kurvinen muistuttaa, että liikkumisvapauden rajoittamisessa on kyse yhdestä rauhanajan kovimmista toimenpiteistä.
– Minulla on sellainen käsitys, että vaikka kaikenlaisia rajoituksia olikin, pystyivät ihmiset jopa sodan aikana liikkumaan maan sisällä, hän huomauttaa.
Kun kyse on radikaalista toimenpiteestä, etenevät päätökset aina perustuslakivaliokunnan kautta. Kurvisen mukaan näin tehdään myös siinä tapauksessa, mikäli hallitus päättää jatkaa Uudenmaan sulkua.
– Asetus kävi perustuslakivaliokunnassa, ja sen antama lausunto oli hyvin tiukka. Näin tapahtuu myös silloin, mikäli sulkua halutaan jatkaa. Koska kyse on ihmisten ydinvapaudesta, on hallituksella oltava erittäin vahvat perusteet sen rajoittamiseen.
Hallitus on luvannut kertoa Uudenmaan tilanteesta keskiviikkona. Kurvisen mukaan päätöksenteon pohjana on tieto siitä, miten koronaviruksen leviäminen on edennyt.
– Oleellista on, onko viruksen etenemisen suhteellinen vauhti sama Uudellamaalla kuin maan muissa osissa, hän täsmentää.
Kurvisen mukaan keskustan ryhmässä on vahva näkemys siitä, että kriisiaikana koko eduskunnan on tuettava hallitusta yksituumaisesti. Näin on hänen mielestään myös tapahtunut, ja siitä kiitokset lähtevät perussuomalaisille ja kokoomukselle oppositioon.
– Toki myös kristillisdemokraateille ja ryhmä Harkimolle, Kurvinen jatkaa.
Yhteinen vihollinen eli koronavirus on yhdistänyt, mutta kiitosta Kurvinen antaa myös pääministeri Sanna Marinille (sd.).
– Marin on kutsunut eduskuntapuolueiden johdon koolle neljä eri kertaa reilun kuukauden aikana. Ensimmäisen kerran olimme koolla ennen valmiuslain käyttöönottoa, ja siinä tilaisuudessa pääministeri tiedusteli tukea laille. Hän on toiminut fiksusti, Kurvinen kehaisee.
Yhteistyö näkyy myös eduskunnan käytännön työssä. Ryhmät sopivat, että vain neljäsosa edustajista osallistuu äänestyksiin istuntosalissa.
– Ilman opposition hyväksyntää tämä ei olisi mahdollista. Oppositio on suostunut siihen, etteivät yritä hallituksen kaatamista. Minusta se on erittäin vastuullista toimintaa ja osoittaa, että poliittinen järjestelmä toimii, Kurvinen toteaa.
Kurvisen mukaan kriisin hoidossa keskusta olisi valmis vieläkin syvempään yhteistyöhön opposition kanssa.
– Tämä on niin kova harjoitus, että kaikki voimat tarvitaan. Myös presidentin. Pienen maan vahvuus on se, että koko porukka puhaltaa yhteen hiileen.
Erikoistilanne on vilkastuttanut keskustelua eduskunnan työtapojen uudistamisesta. Nyt valiokuntien kokouksien asiantuntijakuulemisiin voi osallistua etäyhteydellä, mutta äänestyksissä on oltava paikalla.
– Tämä on hirveän hidas talo uudistumaan, ja osa käytänteistä on aina vuodelta 1906. Tietysti on hyvä, että demokratialla on perinteitä, jotka sitä suojaavat. Luulen kuitenkin, että tämä kriisi sysää eteenpäin prosessin, joka johtaa työtapojen muuttamiseen, Kurvinen sanoo.