Antti Kurvinen

Energiat suunnattava nyt yhdessä tekemiseen

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Pohjalaisessa 31.12.2016

Vaasa on noussut esiin eduskunnan käytävillä loppuvuodesta. Joulua edeltävällä viikolla huomio kiinnittyi päivystyssairaaloihin liittyvään terveydenhuoltolakiin. Vaasan keskussairaala asettui eduskunnassa käytävän keskustelun keskiöön.

Sairaala-asiassa kielipolitiikka nousi ennennäkemättömiin mittasuhteisiin ja alkoi mennä jopa tunteisiin. Ja ehkäpä juuri tämän vuoksi, valitettavasti myös väärää tietoa alkoi levitä valtavia määriä.

Haluan korostaa, että Vaasan keskussairaala säilyy erittäin vahvana yksikkönä jatkossakin, eikä sairaalatoiminta lopu. Nykyisentasoinen päivystystoiminta on olemassa myös jatkossa, eikä Vaasasta olla ”viemässä” laajaa päivystystä, koska kyseessä on uusi järjestelmä, jota ei vielä missään ole.

Vaasan keskussairaalalla on mahdollisuus jatkaa terveydenhuoltolain muutoksen mukaisesti nykyisenkaltaista ympärivuorokautista päivystystä. Päätös jatkamisesta tai mahdollisista toiminnan muutoksista tehdään paikallisesti sairaalassa ja alueellisesti yhteistyössä erityisvastuualueen kanssa.

Mielestäni Vaasassa ja Rannikko-Pohjanmaalla pitäisikin nyt keskittyä rakentamaan uutta maakuntaa ja uutta kotikunta-Vaasaa. Sote-uudistuksen rinnalla olemme tekemässä historiallista maakuntauudistusta. Uudistuksen keskiössä on ihminen, ei hallinto. Uudistus tulee antamaan maakunnille vaihtoehtoja turvata palvelut tekemällä alueen tarpeisiin soveltuvia uudistuksia.

Keskustassa meillä on tahtotilana rakentaa yhteistä Suomea, jossa päätökset tehdään ihmisten lähellä, kotikunnassa. Suomi on saatava kuntoon ja arjen apu sekä tuki sitä tarvitsevalle.

Valtion ensi vuoden talousarvion loppusumma on noin 55,5 miljardia euroa. Tämä on noin 0,4 miljardia euroa enemmän kuin kuluneen vuoden talousarvio.

Budjetin tavoitteena on tukea Suomen talouden elpymistä ja työllisyyden parantumista. Tämä on ainoa keino turvata julkiset palvelut ja sosiaaliturvan rahoitus, jotta heikoimmista pystytään pitämään huolta myös tulevaisuudessa.

Valtion talouden suurimmat menoerät liittyvät sosiaaliturvaan ja opetukseen, jonne olemme myös joutuneet tekemään valitettavan kipeitä päätöksiä. Tilastot onneksi kertovat, että Suomen suunta on muuttumassa parempaan päin.

Kovalla, ja hyvin määrätietoisella työllä maamme talous kasvaa vihdoin ja työttömyys alenee ja tästä hyötyvät pidemmällä aikavälillä kaikki suomalaiset. Tämän myönteisen kehityksen voimistaminen on kaikin tavoin ainakin keskustalaisten ykkösasia. Parantunut taloustilanne osoittaa, että olemme oikealla tiellä.

Toivon, että Vaasa on myös tulevana vuonna kovasti ihmisten huulilla, esimerkiksi maineikkaan energiaklusterin ansiosta.

Vaasan kaupunki on tarttunut nopeasti kiinni mahdollisuuteen saada Teslan litiumioniakkuja valmistava Euroopan Gigafactory kaupunkiin. Tämän kaltaiset hankkeet ovat hyvin merkityksellisiä paitsi alueellisesti myös valtakunnallisesti. Alueellisesta erittäin hyvästä yhteistyöstä kertovat myös varsin positiivisesti Vaasan yliopiston saamat isot rahalahjoitukset mm. Osuuskauppa KPO:lta ja Atrialta.

Jaa tämä ystävällesi