Antti Kurvinen

Ei muuria Vaasan ympärille

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Pohjalaisessa 15.7.2017

Kuluneena vuonna keskustelu Vaasan asemasta ja edunvalvonnasta on käynyt kuumana. Pirjo Rautio journalistisella vapaudella kirjoitti aiheesta Pohjalaisessa 9.7. Kolumnissaan Rautio jakoi vaasalaisia ja vaalipiirin muita edustajia eri kategorioihin mielenkiintoisesti.

Allekirjoittaneella ei ilmeisesti ollut mitään merkitystä Vaasan asioiden edistäjänä, vaikka rohkenen arvioida olleeni aktiivisimpia oman puolueeni edustajia Vaasaa koskevissa asioissa. Olemme tehneet kaupungin johdon kanssa hyvää yhteistyötä mm. Merenkurkun laivan ja tuomioistuinviraston saamisen osalta. Toimittaja ei pitänyt Keskustan varapuheenjohtajaa myöskään Sipilän ketjuun kuuluvana.

Vääntö päivystyssairaalojen määrästä ja Vaasan keskussairaalasta on kiihdyttänyt Pohjalainen-lehteä paikoitellen ylilyönteihin. Vaasalaisten huoli ja hätä on saanut lehden mäiskimään summittaisesti eri suuntiin. Yksi esimerkki oudosta hyökkäyksestä oli 3.6.17 Jaana Mattilan kirjoitus, jossa oma asiallinen ja vilpitön puheenvuoroni sairaalan kansalaisaloitteen keskustelussa terveydenhuoltolain faktoista päätyi irvailtavaksi. En olisi Pohjalaisen toimittajan mielestä saanut ilmeisesti kertoa, että leikkaustoiminta säilyy ja mahdollisesti jopa lisääntyy enkä muutenkaan hälventää ihmisille syntyneitä pelkoja.

Sairaala-kysymys on repinyt railoa keskelle lakeutta. Rannikon ja ”sisämaan” välit ovat kiristyneet; samoin suomen- ja ruotsinkielisten. On auennut haavoja, joiden luultiin jo jääneen kumpujen yöhön. Tällainen kehitys on haitaksi kaikille pohjalaisille. Totuus vain on, että Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan (niin myös Seinäjoen ja Vaasan) välillä on valtavasti verkostoja niin yksityisten ihmisten, yritysten kuin järjestöjen välillä. Myös politiikan maailmassa sairaala-painin ulkopuolella puolueet ja poliitikot löytävät aikaisempaa enemmän toisensa Vaasan vaalipiirissä. Esimerkiksi akkutehdasta on ajettu yli rajojen.

Vaasalla on kaikki mahdollisuudet nousta länsirannikon ykköskaupungiksi. Siihen tarvitaan kuitenkin kavereita: ennen kaikkea maailmalta, mutta myös Helsingistä ja naapureistakin. Jopa Kauhavalta! Meillä pohjalaisilla ei vahvuuksistamme huolimatta ole varaa ylimielisyyteen, sillä ylpeys käy lankeemuksen edellä.

Toivon kaikilta vaalipiirimme vaikuttajilta halua yhteisen menestyksen rakentamiseen. Epävarmassa maailmassa, kovenevassa globaalissa kilpailussa ei ole varaa jakaa pohjalaisia vuohiin ja lampaisiin. Seinäjoen kehitys auttaa Vaasaa ja päinvastoin. Aluekehitys ja elinkeinopolitiikka eivät ole nollasummapeliä.

Kesän keskellä on helppo lähteä liikkeelle tutustumaan lähiseutuihin ja niiden ihmisiin. Rohkaisen vaasalaisia vierailemaan ympäröivän maakunnan markkinoilla ja kesätapahtumissa. Voi tulla positiivisia yllätyksiä. Samoin eteläpohjalaisten maakrapujen pitää heinäkuussa päästä aistimaan Vaasan kaupunkimenoa ja Merenkurkun saariston ainutlaatuisuutta. Ei pystytetä muureja.

Jaa tämä ystävällesi