Antti Kurvinen

Eduskunnan lähetekeskustelu valtion vuoden 2020 budjetista

Jaa tämä ystävällesi

Keskustan ryhmäpuheenvuoro
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen:

Arvoisa puhemies,

Viime viikolla tässä maassa puhuttiin siitä, saavatko lapset ja vanhukset juoda maitoa ja syödä lihaa. Joutuu vakavasti kysymään, ovatko asioiden mittasuhteet menneet tasavallassa sekaisin.

Me Keskustassa annamme suomalaisten syödä ja juoda, mitä he itse haluavat – kasviksia, kalaa tai lihaa. Me laitamme energiamme ihmisten arjen parantamiseen ja oikeiden ongelmien ratkaisemiseen. Arki- ja järkipolitiikkaan.

Arvoisa puhemies,

Sain itse kasvaa tavallisessa, turvallisessa suomalaisessa kodissa.

Vanhempani tulivat kohtuullisesti toimeen. Se osaltaan mahdollisti minulle elämässä eteenpäin pääsemisen. Pystyin harrastamaan, opiskelemaan, saamaan töitä ja lähtemään myös politiikkaan mukaan.

Suomi on edelleen maailman parhaita maita varttua aikuiseksi. Useimmilla lapsilla ja nuorilla asiat ovat kohtuullisen hyvin.

Liian monessa perheessä on kuitenkin arjessa tiukkaa. Joka seitsemäs lapsi joutuu elämään suoranaisessa köyhyydessä. Oppimiserot ovat kasvaneet ja monessa koulussa on rauhatonta. Liian monta nuorta on vaarassa jäädä kokonaan syrjään.

Suomi on edelleen myös maailman parhaita maita vanheta. Liian moni ikäihminen kuitenkin sinnittelee pienellä eläkkeellä. Maamme vanhustenhoidossa on kiistattomia ja vakavia puutteita.

Näitä ongelmia me Keskustassa haluamme ratkaista. Näitä ongelmia tämä hallitus haluaa ratkaista.

Keskustan linja on tehdä politiikkaa, joka antaa turvaa yhteiskuntamme heikoimmille ja työtä mahdollisimman monelle suomalaiselle niin kaupungeissa kuin maaseudulla. Ihmisille on rakennettava luottamusta huomiseen ja tulevaisuuden toivoa paremmasta.

Tämä on parasta lääkettä myös vauvapulaan.

Arvoisa puhemies,

Lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi parannamme budjetissa hauraimmassa tilanteessa olevien perheiden toimeentuloa. Nostamme yksinhuoltaja- ja monilapsisten perheiden lapsilisiä ja pienimpiä vanhempainpäivärahoja.

Keskustan ja erityisesti uuden puheenjohtajamme Katri Kulmunin tavoite on lapsiperheköyhyyden poistaminen Suomesta. Jokaisella lapsella ja nuorella on oltava tasa-arvoinen oikeus sivistykseen.

Siksi pienennämme päiväkotien ryhmäkokoja, tuemme opettajien jaksamista ja koulurauhaa sekä takaamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Valmistelemme lukio- ja ammattikouluopintojen maksuttomuutta. Tätä uudistusta voi verrata peruskoulun syntyyn.

Jokainen ikäihminen ansaitsee riittävän toimentulon ja ihmisarvoisen, inhimillisen hoivan. Nostamme pienimpiä eläkkeitä ja toteutamme vanhustenhoidon henkilöstömitoituksen. Uudistuksia tehtäessä on turvattava myös kotihoito ja omaishoidon voimavarat.

Hallitus olisi toki voinut valita myös toisin. Olisimme voineet laittaa kaiken liikkumavaran esimerkiksi veronalennuksiin, mikä on ollut Kokoomuksen linja ennen vaaleja ja vaalien jälkeen.

Kokoomuksen ratkaisu kaikkiin ongelmiin on suurituloisten verojen keventäminen. On vaikea ymmärtää, miten Suomen julkinen talous pidetään tasapainossa ja pienituloisimpia kannustetaan töihin alentamalla kaikista rikkaimpien verotusta

No, politiikka on valintoja ja puolueilla on eroja: hallitus kohdentaa maltilliset veronalennukset pieni- ja keskituloisille.

Arvoisa puhemies,

Me Keskustassa takaamme, että Suomen taloutta hoidetaan jatkossakin järkevästi. Emme salli Suomen talouden tärvelemistä.

Olemme myös valmiita kääntämään kaikki kivet, jotta työttömät työllistyvät.

Laskujeni mukaan yli tuhat työpaikkaa on viime viikkoina joutunut Suomessa liipasimelle, kun yritykset ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluista. Maailmalta tuleva epävarmuus alleviivaa sitä, että työllisyyden parantaminen on nyt jos koskaan kiinni omista ratkaisuistamme.

Tärkeintä ovat huolenpito yrittäjyyden edellytyksistä ja työelämän uudistaminen. Yrittäjien verotus ei kiristy. Budjetissa tuetaan yritysten kasvua ja kansainvälistymistä.

Etenkin työpaikoilla tapahtuvassa paikallisessa sopimisessa on viimeistään ensi keväänä päästävä eteenpäin. Me Keskustassa odotamme kolmikannalta tuloksia.

Uudet ratkaisut työllisyydessä eivät ole helppoja ja osa niistä tulee olemaan kipeitä. Työelämän uudistamisen ja työttömyyden hoidon osalta haluan siteerata John F. Kennedyä:

”Emme tee näitä ja muita asioita, koska ne ovat helppoja vaan koska ne ovat vaikeita.\”

Työllisyysratkaisut eivät tule olemaan helppoja, vaan ne ovat vaikeita. Mutta ne ovat välttämättömiä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi ja säilyttämiseksi.

Arvoisa puhemies,

Hallituksessa on viisi erilaista puoluetta. Ne ovat kuitenkin osoittaneet pystyvänsä yhteistyöhön ja päätöksiin, joilla parannetaan ihmisten arkea ja rakennetaan eheämpää Suomea niin sosiaalisesti kuin alueellisesti.

Kalevi Sorsa ja Johannes Virolainen rakensivat punamullalla suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan. Rinteen-Kulmunin punamulta peruskorjaa ja uudistaa sen.

Jaa tämä ystävällesi