Antti Kurvinen

Alkio, SMP ja Perussuomalaisten politiikka

Jaa tämä ystävällesi

Eduskuntavaaleista on kulunut lähes viisi kuukautta. Kokoomuksen ja Perussuomalaisten pitäisi olla toteuttamassa suuria lupauksia, joita ne ihmisille ennen vaaleja antoivat. Näin ei nyt kuitenkaan ole. Hallituksen tilanne on sekasortoinen. Ulkomailla kirjoitetaan ”kauhukabinetista”. Meno on kuin Trumpin Amerikassa.

Syy politiikan alennustilaan ei ole mediassa, tutkijoissa tai oppositiossa. Syy on vain ja ainoastaan hallituksessa, ennen muuta Perussuomalaisissa (PS). Yksi on varmaa: näin ei voi jatkua.

On aikoihin eletty, kun presidentti joutuu ojentamaan hallitusta ja hallituksen pitää julkisesti irtisanoutua rasismista. Keskustan linja on, että ihmisarvo on jakamaton ja että perus- ja ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle. Mielestämme Suomessa ei saa olla minkäänlaista sijaa rasismille. Emme kuitenkaan ole sinisilmäisiä maahanmuuton ongelmille.

Keskustan oppi-isä on 1900-luvun alussa elänyt laihialainen Santeri Alkio. Alkion mielestä niin oikeisto kuin vasemmisto olivat väärässä. Tarvittiin kolmas tie – ihmiseen, maahenkeen, sivistykseen ja heikomman puolustamiseen nojannut puolue. Näin syntyi Maalaisliitto-Keskusta.

Keskustalaiset ovat aina historiassa vastustaneet ääriliikkeitä – niin äärioikeistoa kuin kommunismia. Keskusta on aina rakentanut tasapainoa ja pyrkinyt vähentämään vastakkainasettelua. Alkiolaisesta näkökulmasta nykyinen ilmapiiri; ”jos et ole rasisti-natsi, olet vihervasemmistolainen”; on sairas ja vaarallinen.

Alkio puhui siitä, että ihmisyys on asetettava kaiken politiikan lähtökohdaksi. PS:n pj valtiovarainministeri Riikka Purra on sanonut, että politiikassa ei tarvita empatiaa. Tämä on todella kaukana alkiolaisesta ajatuksesta. Kaikenlainen rasismi on täysin vierasta Alkion ihmisystävälliselle ajattelulle.

PS:n poliitikot ovat vedonneet omassa politiikassaan Alkioon ja legendaariseen keskustataustaiseen presidentti Kekkoseen. Kekkosen tavoitteena oli uudistaa Suomea ja pitää koko maa ja kaikki väestöryhmät mukana kehityksessä. Kekkonen ministerinä halusi rajoittaa oikeistoradikalismia. Kun tätä miettii, huomaa, että PS:n arvot ovat hyvin kaukana niin Alkiosta kuin Kekkosesta.

PS:n edeltäjä oli Suomen Maaseudun Puolue (SMP). PS:n entinen puoluejohtaja Timo Soini on kirjoittanut, että nykyinen PS on hylännyt täysin SMP:n aatteen. Tämä on helppo uskoa katsoessa hallitusohjelmaa. SMP oli tunnettu siitä, että se puolusti heikoimmassa asemassa olevia. Oli pienen ihmisen asialla.

Sotesta ollaan säästämässä puolitoista miljardia. Tämä on karmeaa kyytiä maakunnissa, kun hyvinvointialueilla on jo nyt vajetta. Hallituksen linja tulee keskittämään terveyspalvelut. Ikääntyvät suomalaiset kärsivät erityisesti. Eettisesti ja perustuslaillisestikin on kyseenalaista, että hallitus aikoo lykätä vammaispalvelulain voimaantuloa.

Toivon, että valtiovarainministeri Riikka Purra muistaisi budjettiesityksessään vähän SMP:n juuria ja peruisi vanhuksiin ja vammaisiin kohdistuvat leikkauksensa.

Myös Keskustan mielestä säästöjä tulee tehdä. Leikkaisimme n. 2,5 miljardia hallituksen 4 miljardin sijaan. Lisäksi emme kohdentaisi niitä sote-palveluihin.

Tämä kolumni on julkaistu alunperin Ilkka-Pohjalaisessa 18.9.
Jaa kirjoitus ystävällesi
Jaa tämä ystävällesi