Iltalehti (29.12.2015) pyysi Antti Kurvista kommentoimaan välipäivien kohua kansanedustajien parisuhde-elämästä.
Kurvisen mukaan tämän uutisten niin sanotun \”päiväperhon\” pääsanoma on se, että poliitikotkin ovat vain ihmisiä inhimillisyyksineen. Mikä olisikin aina hyvä muistaa.
Matti Vanhanen: \”Kenttäväellä on mielipiteitä joka suuntaan\”
Teksti: Tiina Saari /Iltalehti
Kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk) tyrmää, että keskustassa painostettaisiin pitämään perinteisen perheen kulisseja pystyssä.
Vanhasen mukaan keskustalla ei ole mitään sellaista linjaa, että kansanedustaja ei saisi erota puolisostaan tai kuulua seksuaaliseen vähemmistöön.
– Aika oudolta kuulostaa. En epäile Timo Kauniston kertomaa, mutta siinä täytyy olla kyse joidenkin yksilöiden mielipiteistä. Hän on eronnut niihin aikoihin kesällä, kun jätin puolueen puheenjohtajuuden. Minulla ei ole mitään mielikuvaa, että olisin törmännyt edes huhuun hänen ympärillään, Vanhanen pohtii.
– En usko, että ainakaan puolueen johdon suunnalta olisi näin tehty. Ne ovat ihmisten henkilökohtaisia asioita. Kenttäväellä on kyllä mielipiteitä joka suuntaan.
Vanhanen toteaa, että yksittäiset poliittiset kannanotot saattavat helposti vaikuttaa ihmisten äänestyskäyttäytymiseen.
– Yksittäiset poliittiset kannanotot, liittyi se sitten metsästykseen tai eläintensuojeluun, voivat saada aikaan äänestyskäyttäytymisen muutokseen.
Vanhanen muistelee, että Johannes Virolaista on aiemmin käytetty esimerkkinä avioeron vaikutuksesta poliittiseen uraan. Vanhanen ei ole esimerkistä vakuuttunut.
– Äänten menettämiseen oli muitakin syitä, kuten kilpailutilanteen muuttuminen ehdokkaiden osalta, Vanhanen sanoo.
– Valtaosa ihmisistä osaa erottaa yksityisasiat ja politiikan toisistaan. Totta kai on ihmisiä, joille tällaisilla kysymyksillä on merkitystä. En kuitenkaan usko, että niillä on laajempaa merkitystä esimerkiksi vaalitulokseen. Mutta jokainen osaa arvioida parhaiten omalta kohdaltaan.
\”Kukaan ei ylhäältä päin sano\”
Keskustan kansanedustajat Antti Kurvinen ja Seppo Kääriäinen kiistävät, että keskusta painostaisi kulissien ylläpitämiseen.
Kääriäinen sanoo, että ei ole koskaan törmännyt paineisiin kulissien ylläpitämisestä.
– En ole sellaisesta koskaan kuullut. Ne ovat Timo Kauniston henkilökohtaisia tuntemuksia. Jokainen keskustalainen toimii niin kuin hyväksi katsoo, Kääriäinen toteaa.
– Kukaan ei ylhäältä päin sano, että menkääpä heteroavioliittoihin ja olkaapa siinä, pitäkää kulissit. Jokainen tekee yksityiselämässään sitä, mitä tekee. Eivätköhän Kauniston keskustelut ole henkilökohtaisia: hän on käynyt niitä varmaan omien luotettujensa kanssa. Ei puolueen tai eduskuntaryhmän johto ota mitään kantaa kenenkään yksityiselämään, vakuuttaa Antti Kurvinen.
Kurvinen ei ole nähnyt Kauniston alkuperäistä tekstiä, mutta pitää sitä inhimillisesti tärkeänä avauksena.
– Joskus unohdetaan, että poliitikotkin ovat ihmisiä. Paineet ovat aika kovat. Poliitikko joutuu aina miettimään, miten äänestäjät suhtautuvat, jos menee naimisiin, eroaa tai muuttaa paikkakuntaa. Mutta sillä ei ole mitään tekemistä puolueen ohjeistuksen kanssa. Ohjeistuksia ei ole, kommentoi Antti Kurvinen.
– Ehkä ohjeistuksia pitäisi jopa olla siitä, mitä yksityiselämästään kannattaa tuoda julki ja mitä seurauksia siitä on. Media on aika kova nykyään, Kurvinen ehdottaa.
Kurvisen mukaan keskustassa suhtaudutaan edelleen \”pidättyväisesti\” yksityiselämän jakamiseen julkisuudessa.
– Yksityiselämä ei ole poliittista keskustassa. Keskustalla on pitkä perinne siitä, että perhe-, parisuhde- ja intiimiasiat pidetään yksityisinä.
Teksti: Tiina Saari /Iltalehti