Antti Kurvinen

10-vuotias ei anna periksi

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Komiat-lehdessä 23.1.2019

Nykyisen Kauhavan taivalta on nyt 10 vuotta takana. Tämä on herättänyt paljon ajatuksia, sillä olin aikanaan 2007 ensimmäisen kauden valtuutettuna Ylihärmässä tekemässä päätöstä liitoksesta.
Viime vuosina on välillä unohtunut, miksi liitokseen päädyttiin. Kuntaliitoksella tavoiteltiin kolmea asiaa: palvelujen turvaamista, kuntatalouden vahvistamista ja elinvoiman säilyttämistä. Miten tavoitteissa on onnistuttu? Palvelujen turvaamisen osalta minusta on onnistuttu hyvin: pelot peruspalvelujen keskittämisestä yhteen paikkaan eivät ole toteutuneet. Edelleen kaikissa ”neliapilan” pitäjissä on yläkoulu ja laajasti sote-palveluja; meillä on edelleen kaksi lukiota. Myös kuntatalouden näkökulmasta liitos on ollut onnistunut. Finanssikriisistä, varuskunnan lakkautuksesta ja teollisuuden muutoksista huolimatta Kauhavan talous on pysynyt ylijäämäisenä. En usko, että yksikään liittyvistä kunnista olisi yksin kyennyt toteuttamaan mm. koulujen korjauksia, päiväkoteja tai rautatieasemia. Sen verran tiukassa tilanteessa oltiin.
Kolmas tavoite liitoksella oli luoda pohjoiselle Etelä-Pohjanmaalle niin vahva yksikkö, että se kykenisi kehittämisellä ja elinkeinopolitiikalla olemaan vastavoima Seinäjoelle ja Vaasalle, jottei kaikki toimeliaisuus ja väestö valuisi niihin. Tämä tavoite on nyt vielä ajankohtaisempi kuin 12 vuotta sitten. Valitettavasti tässä olemme minusta epäonnistuneet: muuttovirta on ollut poispäin.
Uusi Kauhava muodostui hyvin pitkälti myös siksi, että pitäjät olivat kulttuurisesti hyvin samanlaisia: eri puuta, mutta samaa metsää. Pidän itseäni esimerkkinä. Olen kasvanut Ylihärmässä, äitini suku Kauhavalta, Alahärmässä lukio – ja Kortesjärvelle mentiin ainakin Pirttisen mehuasemalle!
Maailman muutos kiihtyy ja haasteet eivät vähene. Kauhavan alueella ei kuitenkaan ole tavattu antaa periksi ja jo esivanhempiemme esimerkki velvoittaa siihen. Kauhavalla on mahdollisuus olla SM-sarjassa, jos emme sorru pelaamaan piirisarjaa keskenämme.
Uuden Kauhavan ensimmäinen valtuuston puheenjohtaja Susanna Haapoja sanoi kerran liitosneuvottelujen tiukassa vaiheessa, että ”kävi miten kävi, meidän pitää pystyä tekemään yhteistyötä jatkossakin”. Susannan sanoilla on hyvä edetä kohti seuraavaa 10 vuotta.
(Kolumni on tiivistelmä puheestani Kauhava 10-vuotta juhlassa 12.1.2019)

Jaa tämä ystävällesi